Fejlődés és visszafejlődés

Történetünk főszereplőjét nevezzük Ernőnek. Ernő egy, a város kieső részén vett magának házat kis telekkel, még jó néhány évvel ezelőtt. Házától nem messze húzódik a 4-es főút.  A telek anno a téesz tulajdona volt, tőlük vette meg a jelenlegi tulajdonos, aki – elmondása szerint – szomszédjával együtt vezettette be a villanyt a Jászberényi út felől, annyi pénzért, amiből akkor még házat is tudott volna venni. Ernő, azóta itt éli mindennapjait családjával. Termőföldet bérel a várostól, műveli. Már idén is bevetette árpával. 

Ernő története akár ennyi is lehetne, de szeptember 28-án váratlan fordulatot vett a család, addig békésnek mondható élete. Mint azt korábban hírül adtuk, Volner János lobbizásának köszönhetően Ceglédre is bekötésre kerül az újonnan épülő 4-es autóút, mely jelentős fejlődési lehetőséggel kecsegtet a város részére.
Az autóút előkészületeit elkezdték, olyannyira, hogy amikor Ernő a már említett napon, szeptember 28-án hazafelé tartott a munkából, mély megdöbbenéssel tapasztalta, hogy az általa használt utat felásták, nem tud bemenni a házához. A következő napokban elkezdődtek a régészeti ásatások is, helyenként mély és még mélyebb gödrök tarkítják a korábban járható területet. Bejárat gyanánt  a bérelt termőföldjén át kellett kialakítania egy utat, amely az Orosz dűlőre vezet ki. Ott jártunkkor már napok óta nem esett eső, de a sárban alig lehetett végigmenni azon az úton, ahol a kivitelezők szerint Ernőnek és családjának, - többek között – súlyos autista fiának ki kellene járnia, hogy munkába, iskolába mehessenek. „Azt mondták, hogy ez az út van, örüljek neki, itt lehet járni. Hát járjon itt az, aki ezt mondja!” Jelenti ki felháborodva a családfenntartó, aki már minden lehetséges helyre írt levelet, de választ még a polgármestertől sem kapott. „Egyik küldözget a másikhoz, az meg vissza. Amikor mondom az egyiknek, hogy akihez most küld, az küldött ide is, nem hiszi el. Mondom neki, ott a telefon, hívja fel, ha nem hiszi. Erre csak arcokat vágnak. Ez a segítség.”
Úgy tűnik, mostanában ez a módi. Van egy jó ötlet, amit agyoncsapnak azzal, hogy embertelenül, a környezeti hatások felmérése nélkül, „durr a közepébe” módon intézkednek. Kis pluszköltséggel az itt élőknek is meg lehetett volna oldani a kulturált ki- és bejárást, de manapság az emberség már nem divat.  

Terecskei Ágnes